2019. május 4., szombat

„Bagoly” hangja [egyperces; manga spoiler (106!)]


„Bagoly” hangja

Tartalom: „Eren nemcsak hallja Kruger hangját, ő maga Kruger.”
Megjegyzés: Állítólag abban a fejezetben, amikor Eren és Falco a kórházban beszélgetnek, nem Eren kérdezgette Falcót, hanem valaki más, ergo, Eren valamelyik korábbi hordozó irányítása alatt állt. Sokan Grishára tippelnek, sokan Krugerre, én igazából magára a Támadó Óriásra… Úgyhogy ez lett belőle. :) (Avagy elfelejtettem, hogy megírtam, de nem posztoltam.)


Nem emlékek, hangok. Olyan hangok, amik a fülébe suttogják, mit kell tennie, amik arra ösztönözték, hogy mielőbb vegye fel a kapcsolatot Yelenával, majd a kezébe az irányítást. Hogy a saját útjára lépjen, mert csak így mentheti meg Mikasát és Armint, meg persze, mindenki mást.

Eren a cellájában, a tükörbe bámulva szólítja fel magát a háborúra. Mozog a szája, az ajka szavakat formál, a torkát hangok hagyják el, de a szavak mégsem az övéi – legalábbis nem teljesen az övéi. Valaki más mondatja vele – más készteti, hogy lépjen egy olyan útra, ahová senki sem követheti; ugyanez a más veszi rá, hogy az emberiség utolsó reményéből árulót faragjon az emberek szemében, miközben valójában… ó, valójában pont azt testesíti meg, ami után mindig is vágyakoztak: a szabadságért küzdőt.

Ő is mindig szabadságra vágyott – mormolja; megigézik az elsuttogott szavak, mintha saját szájából hallaná őket. Az apjával szemben ül, úgy helyezkedik, ahogyan egykor „Bagoly”, leutánozza a haldokló férfi mozdulatait. Mikor Liberióba került, a „Kruger” nevet használta. Semmi sem volt véletlen, legalábbis ezt mondogatja magának, mikor már a tettei miatt bűnhődik. Ebben a gyönyörű, ám kegyetlen világban nem léteztek ártatlanok, csupán bűnösök. Egytől egyig vezekelnek valamiért, egytől egyig börtönben élik az életüket. A falak ketrecében, legyen szó a három falról, vagy az internáló táborról. Van egy szerep, amit mindenkire kiróttak, ami alól egyedül a körforgás megtörésével szabadulhatnak.

Eren hangokat hall. Régóta hallja őket, maga sem tudja, mikor kezdődött az egész pontosan. Shiganshina – vagyis a pince – óta másképp látja a világot, ismeri annak titkait, jobban érti magát az óriást, amit birtokol. Ahhoz képest, hogy öt teljes éven keresztül birtokolta a Támadó Óriást, Shiganshina után kezdi látni a hordozók emlékeit. A lány – Frieda –, aki korábban a tükörből bámult rá… Aki szintúgy látta őt, ahogyan ő is őt. Csak a kezdet volt. Az apja emlékei… majd Kruger emlékei… A királyi család valamennyi uralkodójának emlékei… Az emlékek szüntelen kavarognak Eren elméjében, olykor szabályosan az őrület felé taszítva őt. Hangokat hall, bűnös szavakat suttognak a fülébe, olyan dolgokra próbálják rávenni, amit a régi énje, a Shiganshina előtti Eren Jaeger soha, semmilyen körülmények között nem tett volna meg. De az az Eren meghalt, talán sosem létezett. Grisha neki is szerepet szánt.

Mikasa.

Armin.

Mikor Eren rátalált Arminra, Grisha már tudta. Vagy ha nem is tudta, igenis sejtette, hogy Eren kulcsfontosságú szerepet fog játszani az óriások háborújában. Mikor a peremvidéken élő Ackerman családot látogatta meg, nem véletlen ragaszkodott hozzá, hogy Eren is vele tartson. Eren, akinek se ideje, se kedve nem volt barátkozósdit játszani, aki mégis vele ment, aki megmentette Mikasát… és aki életre keltette benne az addig szunnyadó Ackerman-erőt.

Hangokat hall, emlékeket lát.

Arcokat.

Kruger arcát – a gyerek-Kruger szakasztotta mása a gyerek-Erennek. A lányt látja, amint fölé hajol, a sál a nyakában, ruháján ott a gomb, a haja a válla fölé ér. Mintha a gyermekkori énjét látná Mikasának, de ez a lány más.

– Később találkozunk… Eren – hangzik el a szájából, s Eren megérti. Kruger és Kiyomi búcsúja fájdalmas, mert tudják, ebben az életben, ebben a körben többé nem fognak találkozni. Sokat kell még várniuk, az új Eren és az új Kiyomi (Mikasa) hosszú-hosszú évek elteltével találkoznak majd az erdei kunyhóban.

Eren hallja Kruger hangját.

– Vajon kinek az emlékei ezek? – tűnődik Eren Kruger.

Eren nemcsak hallja Kruger hangját, ő maga Kruger – mert minden egy szüntelen körforgás, egy soha véget nem érő háború és átok, amiből nem tudnak kiszakadni. Kétezer év, ennyi ideje tart. Minden újra meg újra megtörténik, ugyanaz a történet, ugyanazok a hibák, ugyanaz a szabadság utáni vágy. Az érzés nem csitul, annál inkább erősödik, ahogyan telnek az évek, évtizedek, évszázadok. Valahogy mindig félresiklik… Valahogy… sehogy sem tudnak pontot tenni a végére.

Vajon kinek az emlékei ezek? – kérdezi magában, miután Hanji felzaklatva elviharzik. Ezúttal kinek a hangját hallom? – És persze megint eszébe jut a férfi, aki után a nevét kapta, és ismét hallja, amint kimondja az óriásuk nevét. A Támadó, aki mindig is szabad akart lenni. A Támadó, akinek akarata van, aki kitűnik az óriások közül.

Oh – érti meg ezt is, s az ajka mosolyra görbül.

Hát te vagy az…

Készült: 2018. 12. 19. – 2019. 02. 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése