2019. június 28., péntek

Ördögök és istenek [novella; manga spoiler (118!)]


Ördögök és istenek

Tartalom: Eren az Ördög, Eren az Isten. Eren csak Eren.
Megjegyzés: MANGA SPOILER (118!)

Egészen addig a percig, amíg le nem jutottak a pincébe, Eren édes tudatlanságban szenvedett, mit sem tudtak a világ szörnyűségeiről. A pince titka borzasztó, az apja vállán hatalmas súly pihent. Hogy nem vette észre?

Íme, a legenda, amit a falakon belül élő gyermekeknek is elmeséltek, csak más nevekkel: a lány, aki alkut kötött magával az Ördöggel, és az erő, amit ajándékul kapott. Az alku tárgyát egy könyv sem részletezi, a lány legyen Ymir, legyen Krista, nem számít, bizonyosan megfizette a maga árát kétezer évvel ezelőtt. Kruger azt állítja, nincs is Ördög. Ymir Fritz minden volt már a kétezer év alatt: ártatlan lány, akit megáldottak, istennő, aki a magasba emelte Eldiát, Ördög, aki nyomorba döntötte a világot. Nincs igazság, legalábbis Kruger szerint. Nem számít, mi igaz, és mi nem, mert a világon mindig is vannak ördögök és istenségek, bárkiből lehet ez vagy az.

Eren magára Ördögként tekint.

Valamennyi eldiait összeköt egy láthatatlan fonál – vannak, akik képesek látni az ösvényeket, képesek rá, hogy csodákat hajtsanak végre.

Kruger ilyen ember volt.

Ha meg akarod menteni Mikasát és Armint – csengnek még most is a fülében a férfi szavai. Olyan tisztán hallja őket, ahogyan egykor az apjától hallotta. Sosem felejti el az apja arcát, amikor először beállított Arminnal. Sosem felejti el az apja arcát, amikor a férfi először beszélt Mikasáról. Eleve elrendeltetett lett volna, hogy találkozzanak? Hogy barátokká váljanak? Miért van az, hogy mindent megtesz azért, hogy elhozza a békét, az irányítás azonban kicsúszik a kezéből? Miért van az, hogy még így is, ennyi áldozat, ennyi szenvedés árán is Sasha meghalt a léghajón egy tizenkét éves kölyök keze által?

A kölyök, aki megölte Sashát, olyan, mint ő. Fiatal, nagyon fiatal, telis-tele gyűlölettel a világ, az eldiai nép iránt, és az összes szigeti ördöggel végezni akar, addig pusztítani, míg egyetlen egy sem marad hátra belőlük. Az a kislány naiv és ostoba, de majd a világ felnyitja a szemét. Nem számít, hol van, nem számít, hol tartják fogságban, vannak nehézségek, amiket át kell hidalni, s léteznek falak, amiken át kell jutni. Ki kell merészkednie a világba, hogy elé táruljon a szörnyű és kegyetlen igazság – mert a világ valóban gyönyörű, ám éppolyan borzalmas is, amire Mikasa már olyan régen rávilágított.

A pillanat, amikor először használja a Támadó Pörölyét, mert mind lehet Háború Pörölye, ha az egyszerűen egy fegyver, amit támadásra teremtettek, ami akarva-akaratlanul is most már visszafordíthatatlanul és végérvényesen is őhozzá, az ő óriásaihoz, az ő személyéhez tartozik, felemelő. Ez a legjobb szó rá.

Floch a vállára teszi a kezét, állnak, nézik egymást.

Eren emlékszik Shiganshinára, Armin megégett testére, Erwin parancsnok elvérző alakjára. Emlékszik Floch szokatlan elszántságára is, a határozottságára, ahogy az értésükre adta, hogy megértette, mi a feladata: az Ördögöt szolgálni.

De ha most engem szolgálsz – vizslatja Floch arcát –, akkor az azt jelenti, hogy én vagyok az Ördög?

Igazak lennének a legendák? Tévedett volna Kruger? Tényleg az az igazság, amit a könyvekben lefektettek? Aki kitalálta Ymir meséjét, és aki előrukkolt az Ördög alakjával?

Vajon honnan ez a legendás erő? Hogy lehetne tőle végleg megszabadulni?

Zeke-nek igaza lenne? Tényleg csak az eutanázia terv segíthet rajtuk?

Nincs más mód?

Ó, dehogynem. A napnál is világosabb, hogy nem játszották ki az utolsó ütőkártyájukat. Egészen pontosan Eren ütőkártyáját – mert hogy mire fogja használni a „Remegést”, az az ő dolga. Abban a pillanatban, amikor aktiválni fogják Zeke-kel az erőt, Zeke elveszíti fölötte az irányítást, és az egyetlen, aki dönteni fog, az az Alapító Óriás hordozója lesz. Vagyis ő, Eren.

– Tudod a dolgod – súgja oda Flochnak, mire a fiú bólint.

– Elmegyek Zeke-ért.

– Használd Hanjit. – Eren összeszorítja a szemét. – Ő tudni fogja.

– Addig te…

– Addig én lerendezem őket – int a fejével az ajtó felé. Tudja, kik azok, akik odabent várni fogják, mégsem viszi rá a lélek, hogy bemenjen. A Jaegeristák a dolgukat végzik, éppúgy, ahogy Eren meghagyta nekik, Eren pedig tétlenül áll, megregulázza magát, megacélozza a szívét, hogy a kötelességére koncentráljon. Nem számít, hogy ők a legfontosabbak számára a világon, nem számít, hogy mennyi mindent éltek át együtt, és közben minden számít, mert mindent csak azért csinál, hogy megmentse őket, és velük együtt mindenki mást is, természetesen. Ez az, ami igazából számít.

Mikor belép, az arcukra van írva a döbbenet. Mikor viszontlátja őket, és tudatosul benne, hogy többé nincs visszaút… Hideg a tekintete, könyörtelen a hangja.

Mikasa sír, de még sírva is dominál benne az Ackerman klán génje, Armin pedig előreveti magát… mert Armin… mert Armin…

(Mert Armin…)

Jól van, mindketten jól vannak, mindketten zihálnak, véresek és szánalmasak. A barátságuk romokban, de még így is, hogy hátat fordít nekik, még így is érez valamiféle kapaszkodót. Armin szeme ragyog, Armin gondolkodik, őt a legnehezebb becsapni.

Shiganshinába tartanak, ahol minden elkezdődött, és ahol minden véget is fog érni. A kislányt elzárják, ő a kölyök, aki megölte Sashát, és akinek a segítségével elő fogják csalogatni az óriáshordozókat.

Mikor megjelenik Pieck, meglepettség villan a szemében.

Pieck okos, Pieck veszélyes, Pieck nem megbízható.

Eren szándékosan belesétál a csapdájába.

Ha tudok róla, és akkor is belelépek, vajon csapdának minősül? – tűnődik el. Nem érdekel Yelena aggodalma, nem érdekli az sem, hogy mik lesznek a tetteinek következményei. Zeke még nincs itt.

(Zeke még nincs itt.)

Az Ördög ad, az Ördög visszavesz. Ilyen egyszerű.

Ymir csak egy lány volt, aki vágyott valami után, éppúgy, ahogyan Eren is csak egy fiú volt, aki vágyott valami után. Mindketten a szabadság után vágyakoztak a maguk módján, mindketten erőt kívántak, amivel legyőzhetnék az ellenségeiket.

Ördögök és istenségek nem születnek. Saját magukat hozzák létre az idők folyamán.

Ymir egy Ördög volt a kezdet után, amíg az emberek meg nem értették az erejét, és félni, irigyelni, tisztelni nem kezdték érte. Eren egy Ördög volt, egy szörnyeteg a falakon belül élők szemében, akitől tartania kellett, akit bíróság elé állítottak, akit ki akartak végezni, amíg meg nem értették az erejét, és félni, irigyelni, tisztelni nem kezdték érte. Idővel az emberiség mindkét esetben ráébredt, hogyan hasznosíthatná az ajándékul kapott erőt.

De az erő nemcsak áldás, hanem átok is, és ezt legjobban az tudja, aki az elszenvedője.

Senki sem tudja úgy, ahogyan Eren és Ymir tudták, tudják még most.

Az ösvények, amikre ráléphetnek, láthatatlanok az emberi szem számára, mégis azok, akik óriáserő birtokosai, képesek rá, hogy valahogy láthatóvá tegyék. Ha nem is mindenkinek, legalább ők ízelítőt kaphatnak a földi Pokolból és a megvalósult Paradicsomból. A kettő együtt létezik, mert nincs jó rossz nélkül, ember ellenség nélkül.

A legnagyobb ellenséged végtére is önmagad vagy – mélázik el Eren. Reiner ellen harcol, Reiner szívós ellenfél, vágyik a halál után, és vágyik arra is, hogy magával rántson másokat az édes boldogságba – mert a halál szép, a halál megváltás, az élet szenvedés. (Ez az egész egy nagy tévedés.)

Eren nem akar meghalni. Mondjon bárki bármit, mindenkinél jobban élni akar. Visszatérni a régi, szép időkhöz, boldog napokat élni a Pokolban és a Paradicsomban.

Hogyan?

Hogyan tehetné ezt? Hogyan érhetné el?

Az Ördög nem születik, a világ teszi azzá.

Eren most Ördög az emberiség nagyjának a szemében, Isten Yelena és néhány ostoba szemében.

Eren mindkettő. Minden emberben van egy kicsi Ördög. Mindannyian egyformák.

A lövés eldördül, Zeke óriása leszánkázik a Mária falról.

Az Ördög nem születik, a világ teszi azzá.

Eren nem esik kétségbe.

Ha maradt benne egy kevés élet… Akkor üvölteni fog.

Az út egyenes, az út hosszú, az út vérnyomokkal, ártatlanok holttestével tarkított.

Egyenes az út, ami Zeke-hez vezeti, és ami a Pokolba is küldi őket.

Eren szája széle félmosolyra görbül.

Ördög vagy Isten legyek? – tűnődik el. Mit tegyek? Mit tegyek?

Ördög is és Isten is, a világ felszabadítója és a világ romba döntője.

Eren…

Csak Eren.


Készült: 2019. 06. 27.
Megjegyzés: Öhm-öhm. Lesz még hasonló szöszmösz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése